Foto: Christine Olsson/TT

(M) vill vaccinera barn mot magsjukevirus i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill införa vaccin mot det så kallade Rotaviruset i Västerbotten. Nu har Niklas Sandström (M) ställt frågan i en interpellation till landstingsrådet Peter Olofsson (S).

– Vi vill att det införs så snabbt som möjligt, säger han till SVT.

I veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med att samtliga barn i Sverige bör vaccineras mot rotaviruset, som orsakar en slags magsjuka hos barn och vuxna. Om barn skulle vaccineras mot detta på BVC skulle samhället få minskade kostnader på 120 miljoner per år.

Skulle spara pengar

Vaccinet ges redan på vissa håll i Sverige och även i USA, Finland och Norge. Moderaterna i Västerbotten ville införa detta i länet redan 2012, men förslaget röstades ner av majoriteten. Nu väcker landstingets oppositionsråd Niklas Sandström (M) frågan igen i en interpellation.

– Vi skulle spara mycket på det samhällsekonomiskt, men även landstinget skulle vinna på det. Vi skulle slippa vårda barn för magsjukeviruset och då kan dessa platser användas av andra sjuka barn, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

När tycker du att vaccinet ska införas?

– Så snabbt som möjligt. Nu har Folkhälsmyndigheten utrett detta och kommit fram till att det är bra. Vissa landsting använder redan vaccinet och jag tycker att Västerbotten ska ansluta sig till den skaran, säger han.

Olofsson vill avvakta

Peter Olofsson (S), landstingsråd i Västerbotten, vill ha mer fakta innan han ställer sig bakom vaccineringen.

– Jag skulle definitivt vilja ha en bra beskrivelse där för- och eventuella nackdelar beskrivs. I grund och botten är vaccin bra, men vi kan inte ta detta rakt upp och ned. Vi följer det socialstyrelsen rekommenderar, säger han.

När skulle vaccinet kunna finnas i Västerbotten om ni enas om detta?

– Det måste bearbetas i budget, men kanske i början på nästa år. Då är jag optimistisk, men inte orealistisk, säger Niklas Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.