Umeå på onsdagskvällen. Foto: Tommy Forsgren.

Mäktigt norrsken över Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

De senaste nätterna har ett mäktigt norrsken uppenbarat sig på den västerbottniska himlen. Vi har tagit rätt på tittarbilder.

Bland annat fångade Marcus Ljadas några fina bilder i Braxele utanför Bjurholm på måndagskvällen. Markus Eriksson befann sig längre in i inlandet och tog ett par riktigt fina foton i Lycksele och Betsele.

Tommy Forsgren var på plats i Umeå.

– Skenet över stan var svårt att se med blotta ögat, men med hjälp av en systemkamera så framstod norrskenet bättre, säger han och tipsar om att fota från en mörk plats långifrån gatubelysning och annat ljus.

Ny chans på tisdagen

SVT:s meteorolog Pia Hultgren säger att en ny chans kommer redan på tisdagsnatten.

– Ikväll och inatt kan ni som är i norra halvan av vårt land få möjlighet att uppleva norrskenet, säger hon.

Den chansen tog Christer Enberg i Rökå rätt på när han fotade ett norrsken utanför Malå som påminner smått om omlaget till Pink Floyds album ””Dark Side of the Moon”.

Medan familjen sov

Sent på onsdagskvällen passade Marcus Ljadas på att fånga himlafenomenet medan resten av familjen låg och sov i hemmet i Braxsele.

– Det var en vacker natt. Pappa springer på åkern i foppatofflor och fotar himlen, skriver han till SVT Nyheter Västerbotten.

Även längre norrut

Norrskenen har avlöst varandra runt om i Sverige de senaste dagarna – och Henrik Linke från Kiruna har lyckats fånga ett fantastiskt himlaspel på film. Se klippet här ovanför!

Kolla även in bildspelet ovanför och mejla vasterbotten@svt.se så uppdaterar vi artikeln med fler foton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.