Foto: TT/SVT

Malå sameby överklagar vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Malå sameby överklagar tillståndet att sätta upp 33 vindkraftverk i Ljusvattnet i Skellefteå kommun. Samebyn menar att etableringen kommer att skada renskötseln.

Svenska samernas riksförbunds förbundsjurist Jenny Wik Karlsson företräder Malå sameby.

– Det går ju en flyttled kloss i kloss med de här vindkraftparkerna. Försvinner den så försvinner ju hela området och funktionen och också betesområdet i sin helhet, säger hon till Sameradion och SVT Sápmi.

Skadar renskötseln

Bolaget FB byggkonsult har fått tillstånd att sätta upp 33 vindkraftverk vid Ljusvattnet i Skellefteå kommun.

I sin överklagan till Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt menar Malå sameby att vindkraften och renskötseln är oförenlig och framför en lång rad argument. Det handlar bland annat om djurhälsa, renskötarnas arbetsmiljö, den forskning som nyligen publicerats som visar att vindkraft inte är förenlig med rennäring och att etableringen är på en riksintresseklassad flyttled.

Jenny Wik Karlsson menar att det som är speciellt för renskötseln är att alla argument måste vägas samman.

– Både flyttleder och betesmarker är det absolut viktigaste för det är ju den resurs som renen ska utnyttja, men tillsammans menar ju vi att alla argument ihop utgör ett ganska stort hinder för vindkraftetablering i det här området.

Vill inte uttala sig

Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västerbotten, som har gett bolaget tillstånd att bygga Vindkraftparken, vill inte uttala sig.

De menar att det är ett pågående ärende i Mark- och miljödomstolen och hänvisar istället till den fortsatta handläggningen av ärendet där. Men i beslutet skriver länsstyrelsen att vindkraften visserligen kommer att påverka renskötseln, men att man ändå tror rennäringen och bolaget kan samexistera.

– Alla vindkraftparker har ju visat sig innebära ekonomiska förluster för renskötarna. Men också förluster i form av påfrestningar i arbetsmiljön, men framförallt, återigen, det är förlusterna av betesmarker som är det fundamentala för alla samebyar, så även här, säger Svenska samernas riksförbunds förbundsjurist Jenny Wik Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.