Djuren på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT

Man åtalas för flera fall av djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas för djurplågeri vid Lycksele tingsrätt. Mannen åtalas för att ha plågat en tjur, fyra kvigor och en kalv. Djuren anses ha lidit.

Mannen har mellan den 1 december 2014 och den 19 februari 2015 utsatt en tjur för lidande. Tjuren fick inte nödvändig vård, vilket innebar att tjuren blev halt och fick smärtor.

Under samma tidsperiod utsattes även fyra kvigor för lidande. Kvigorna fick inte tillräckligt med foder och fick konkurrera om maten. Kvigorna blev undernärda.

– Det var flera missförhållanden på gården, säger åklagaren Petra Lundberg.

Halt och sjuk kalv fick ingen hjälp

Mellan den 16 mars 2015 och den 16 april 2015 fick en kalv inte den vård den behövde. Kalven var halt och sjuk, med kraftig diarré. På grund av den var den dessutom kraftigt avmagrad.

– Det har varit ett påtagligt lidande för djuren, säger hon Petra Lundberg.

Nu åtalas mannen vid Lycksele tingsrätt misstänkt för tre fall av djurplågeri. Mannen är hemmahörande i Vilhelmina. Han nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.