Korna till vänster hade smutsiga liggytor och förväxta framklövar, enligt länsstyrelsens bedömning. De tre ungdjuren till höger fick avlivas då de var kraftigt avmagrade. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Man misstänks ha vanvårdat 57 kor – åtalas för djurplågeri

Publicerad

Vintern 2022 omhändertog Länsstyrelsen Västerbotten 57 kor hemma hos en lantbrukare i Västerbottens inland, då djuren bedömdes vara utsatt för fysiskt och psykiskt lidande.

Nu riskerar lantbrukaren att dömas för djurplågeri.

Det var efter en anonym anmälan om misstänkt vanvård som länsstyrelsen gjorde en oanmäld kontroll hemma hos mannen. Flera av djuren var så kraftigt avmagrade och smutsiga att djurskyddshandläggaren valde att avbryta kontrollen för att återkomma tre dagar senare med en veterinär.

Skulle ha vägt 360 kg – vägde 150 kg

Veterinären konstaterade att pälsen på korna var så smutsig att den tappat sin förmåga att skydda mot både värme och kyla och djuren fått för lite och för näringsfattigt foder. Till exempel vägde en kviga 150 kg, trots att den rekommenderade vikten för en kviga i hennes ålder är 360 kg. Ungdjur som stod i en kall foderlada hade storleken av 2 månaders-kalvar, trots att de var 11 månader gamla.

Vissa av djuren hade något bättre hälsostatus, men länsstyrelsen ansåg att det vore orimligt att inte omhänderta samtliga djur då de sköttes på samma sätt och därför utsattes för lidande. Sju av korna var i så dåligt skick att de avlivades omedelbart.

Mannen förnekar brott

Lantbrukaren säger i förhör att han inte har samma åsikt om kornas hälsa.

– Hade jag fått en åtgärdsplan så hade det nog ordnat sig, säger han.

Nu åtalas han alltså för djurplågeri och yrkas betala en företagsbot på 100 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.