Några dagar efter att en veterinär rengjort och förstärkt den hemmasydda såret sprack det. Foto: Ur förundersökningen

Man sydde ihop bitskada på sin hund i Västerbotten – döms för djurskyddsbrott

Publicerad

När en hund i Västerbotten blev biten av en annan hund beslutade ägaren sig för att själv sy ihop bitsåret, istället för att vända sig till veterinär.

Nu döms hundägaren för brott mot djurskyddslagen.

Det var under hösten 2022 som hunden blev biten bakom örat och på främre bogbladet. Hundägaren, en man i 55-årsåldern, hittade ingen veterinärstation i sin hemkommun som hade öppet och då sydde han själv ihop såret på bogbladet. Han berättar att han använde en bedövningssalva och att hunden ryckte till vid stygnen, men hon gick inte från platsen.

Någon dag senare blev såret kraftigt infekterat och hunden togs då till veterinär.

Innebar ett lidande

Länsveterinären Anneli Grip Hansson har medverkat i utredning och vittnat om att sy ett sår utan kunskap och erfarenhet innebär ett lidande för djuret. Dels under själva ingreppet, dels genom att förloppet förlängs genom att såret infekteras. Hon gör också gällande att en bedövningssalva inte ger tillräckligt kraftig effekt.

Åklagaren hade i första hand yrkat på att mannen skulle dömas för djurplågeri, men tingsrätten anser att det inte är bevisat att han handlat med uppsåt eller grov oaktsamhet för att orsaka hunden onödigt lidande.

Därför döms han istället till åklagarens andrahandsyrkande, brott mot djurskyddslagen, till 7 500 kronor i dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.