Mångmiljonbelopp för saneringsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en efterbehandlingsplan för hur Blaikengruvan ska städas upp har nu kommit – och det ser ut att bli dubbelt så dyrt jämfört med vad man tidigare trott.

I Storjuktan har det läckt ut tonvis av zink och metallrester sedan 2007 då gruvverksamheten startade i området. Nu väntar ett omfattande saneringsarbete de närmaste åren. Om inget skulle göras så skulle uppemot 100 ton zink och andra rester årligen läcka ut och orsaka allvarliga miljöförstöringar i sjöar och vattendrag.

– Jag tror att man både i Blaiken och Svärtträsk kommer att behöva arbete med åtgärder under en lång tid. Det här är väldigt långsiktiga processer som kommer att pågå under lång tid framöver, säger Magnus Langendoen, enhetschef vid Länsstyrelsens miljöenhet.

Minst 140 miljoner

Den efterbehandlingsplan som nu gjorts på uppdrag av konkursbolaget visar att prislappen kommer att landa på minst 140 miljoner kronor – och endast för städningen av området. 

– Jag tycker att det inte ska kosta något över huvud taget för skattebetalarna. Det här är kostnader som ska bäras av dem som förorenat, säger Magnus Langendoen.

Inget att hämta från konkursboet

Bara reningen av vattnet från dagbrottet har hitintills kostat en miljon kronor i månaden. Förutom Blaikengruvan pågår också saneringen av Svartträskgruvan som var en del av gruvprojektet i Blaiken. Där är kostnaden beräknad till 70 miljoner kronor.

En sammantagen bedömning visar att omkostnaderna kan skena iväg uppemot 300 miljoner kronor.

”Skattebetalarnas pengar som kommer användas”

Men från konkursboet finns det inte mycket att hämta. De sista slantarna gick till att ta fram den senaste efterbehandlingsplanen.

– Vi har använt de pengar som har funnits till miljön så långt det har gått och i samråd med Länsstyrelsen styrt över hur de på bästa sätt har kunnat användas. När det kommer till den slutliga efterbehandlingen så är det staten och skattebetalarnas pengar som kommer att användas, säger advokat Jan Lindahl.

Skattebetalarna kommer därför att få stå för hela städningskostnaden och allt arbete som kommer att krävas efter det. Etableringsplanen ska närmast fastställas i mark- och miljödomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.