Oskar Lindgren, 14 år, var öppningstalare. Foto: Patrick Trädgårdh

Manifesterade mot indragen assistans

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls på ett 20-tal orter i landet manifestationer mot besparingarna inom LSS, så även Umeå. Där var 14-årige Oskar Lindgren öppningstalare.

Klockan 11:30 idag, på på internationella funktionshinderdagen,  samlades runt 250 personer på Renmarkstorget i Umeå för att manifestera mot besparingarna inom LSS och personlig assistans.

Bakgrunden till manifestationen är Försäkringskassans hårdare tolkningar av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är Maria Sjöström som tillsammans med RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, har ordnat dagens manifestation i Umeå. De kräver ett nödstopp i indragningar i den personliga assistansen.

– Krisen är här och den knackar på dörren hemma hos alla som har personlig assistans, säger Maria Sjöström.

”Det var många som grät”

14-årige Oskar Lindgren som har en CP-skada och själv är i behov av assistans var öppningsstalare, med hjälp av sin assistent som översatte åt honom. Han pratade om att han kan förlora sin assistans eftersom Försäkringskassan anser att det räcker att han kan kommunicera med tummen upp eller tummen ner.

– Jag hörde att det var många som grät då när han talade, säger Maria Sjöström.

Se ett inslag med Oskar Lindgren här

Även bland annat Jonas Sjöstedt (V) talade under dagen.

Efter talen vandrade samlingen genom Umeå centrum för att sprida sitt budskap.

– Det var jättemäktigt. Vi blev ett rejält tåg och tog upp utrymmet. Det kändes bra att få göra det. Många kom fram och frågade vilka vi var och varför vi manifesterade, säger Maria.

”Bara början”

Maria Sjöström, som lagt ner mycket tid på att planera allt detta, är nöjd med dagen.

– Nu är manifestationen slut, men det här är bara början på en lång kamp som vi måste kämpa för få våra rättigheter tillgodosedda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.