Mårdhundar hotar naturbalansen i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera års kamp för att hålla mårdhunden borta från Västerbotten kan det för första gången ha fötts en kull valpar i länet. Arten som invandrat från asien kan både sprida sjukdomar och hota balansen i naturen.

Mårdhundar är allra bäst på att hitta andra mårdhundar. Under ett och ett halvt års tid har mårdhundsprojektet använt sig av tre kastrerade mårdhundar utrustade med radiosändare.

Oväntat uppkomst

De har fått söka av länet i jakt på en partner – men gått bet. Därför var det ganska oväntat när en mårdhundsvalp sköts i skogarna runt Burträsk för en tid sedan. Den kan mycket väl vara länets första tecken på föryngring.

– Jag tänkte jäklar. Det här var inget vidare. Men vi har sedan dess sökt igenom området noga och vet nu att den inte är född där. Nu utvidgar vi sökområdet, säger P-A Åhlén, projektledare för mårdhundsprojektet.

Mårdhundar kan sprida sjukdomar som rabies och dvärgbandmask. De äter också det mesta i sin väg och kan rensa hela bestånd på grodor och sjöfåglar.

Uppmanas rapportera in fynd

Under hösten är gott om människor skogen och nu uppmanas älgjägare och svampplockare att vara extra vaksamma och rapportera in eventuella spår efter mårdhund.

– Man ska absolut inte vara orolig, däremot observant, säger P-A Åhlén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.