Foto: Fredrik Sandberg/TT

Måste rekrytera 1900 lärare – på två år

Publicerad

Lärarbristen i Sverige är akut – och den växer. I Västerbotten krävs det att skolorna rekryterar 1.900 lärare fram till år 2019. Men det är inget lätt jobb de har framför sig. Det finns nämligen 1.800 utbildade lärare i länet, men de har valt att inte arbeta inom skolsektorn.

I förra veckan rapporterade SVT Nyheter Västerbotten om att antalet lärare med utbildning minskar i Västerbotten. Nu visar siffror från Lärarförbundet att 16 procent av de utbildade lärarna i länet har valt att inte längre arbeta i skolan. Vilket är en tuff siffra för Lärarförbundet då de behöver rekrytera 1.900 lärare i Västerbotten fram till 2019.

– Många lärare lämnar yrket med sorg i hjärtat. Att vara lärare är ett kvalificerat och utmanande yrke som med rätt förutsättningar är ett riktigt drömjobb, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Hon menar att lärarbristen inte är ett olösligt mysterium, men att det krävs högre lön, rimliga arbetsvillkor och mer makt över yrkesutövandet för att trenden ska vända och fler ska både vilja fortsätta arbeta som lärare och utbilda sig inom yrket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.