Landstinget matchar inte norska bonusen

Uppdaterad
Publicerad

Trots bonusar söker sig svenska sjuksköterskor inte till Norge, men det är ändå brist på sjuksköterskor i Västerbotten.

De senaste tio åren har antalet svenska sjuksköterskor som söker sig till Norge för att jobba minskat. 2008 var det över 2.000 svenska sjuksköterskor som ansökte om att få tillstånd att jobba i Norge, förra året var det bara drygt 200 som sökte. Trots det är det brist på sjuksköterskor i Sverige och även i Västerbotten.

På Västerbottens läns landsting jobbar man med att höja bemanningen, men kommer inte att erbjuda en liknande bonus som i norska Hattfjelldal.

Förhandlar med facket

– Vi har en brist på utbildade sjuksköterskor och det är ingen bra situation för vården, säger Peter Olofsson (S), ordförande i landstingsstyrelsen. Han menar att den svenska modellen är att förhandla med facket och att det är vad de gjort.

För att få sjuksköterskorna att stanna i Västerbotten satsar landstinget förutom löneförhandlingarna även på att de anställda ska kunna påverka sin arbetstid och erbjudas vidareutbildning.

– Vi försöker istället erbjuda möjligheten att kunna vara delaktiga i sin arbetstid och förbättra arbetsmiljön. Möjlighet att påverka när man ska arbeta ger möjlighet att styra det tror vi är positivt säger Daniel Strömberg, tf HR-chef på landstinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.