Foto: SVT

Hyllar Västerbotten med sin musik

Uppdaterad
Publicerad

Det sjungs mycket om New York, Stockholm eller Göteborg, men det finns inte många låtar om till exempel Ånäset. Det har Olov Antonsson nu ändrat på.

Skellefteåsonen och numera Umeåbon Olov Antonsson skriver lättsam popmusik, och sjunger med en gnutta vemod poetiska texter på svenska.

När han nu höll på och skrev låtar till en ny skiva så ville han skriva om sitt eget liv, platser som har betyd mycket för honom. Och det var då han tänkte för sig hur många låtar egentligen handlar om berömda storstäder och platser – men inte finns det många om Västerbotten, märkte han.

Sjunger om favoritplatser i Västerbotten

Så han gjorde just det; skriva låtar som alla är geografiskt knutna till länet. På hans nya skiva ”Nere och ute i AC län” kan man då höra han sjunga om allt från Osthyvlarna i Ånäset, till promenader längs Tvärån och himmeln över Hedlundaparken i Umeå. 

– Det kändes helt naturligt för mig att sjunga om det som just jag hade upplevt, och dem platserna som har spelat en roll då finns ju häruppe, säger Antonsson.

Blandar stråkmusik med romantik

Och trots att musikstilen blandar romantik med storslagen pop, ackompanjerat av stråkar, körer och blåsorkester, så är han själv blygsam.

– Nja, jag vet inte om man kan säga att jag sätter Västerbotten på Sveriges popkarta. Men om nån skulle säga så, så skulle jag så klart bli jätte glad, för det finns ju enormt många vackra platser här.

Antonsson sjunger dock inte bara om länets vackra platser – i en slags hatkärlek sjunger han till exempel om hur fult Umeå är i regn. Men detta möjligen ur ren ärlighet, då han i det stora hela ändå verkar vara rätt förtjust i Västerbotten. 

Låtlista

1. Solnedgång vid Tvärån 

2. Johanna i parken 

3. Sist i gänget kvar i stan 

4. Månsken över Umeälven 

5. Slutet på historien 

6. Umedalen, här kommer vi 

7. Himlen över Hedlunda 

8. Det kan lika gärna bli september nu 

9. Vykort från Nordanå 

10. Umeå, jag älskar dig men du drar bara ner mig nu 

11. Stjärnhimlen 

12. Nere och ute i AC län 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.