Foto: SVT

Medaljstrid i alpinrodel för Umeåfamilj

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka drar SM-veckan i Piteå igång och en av grenarna som ska avgöras är alpinrodel, där en Umeåfamilj står i centrum.

Christopher Fladvad vann SM-guld 2014, hans pappa Anders vann SM året innan och så var storebror Johan trea förra året. Dessutom är Christophers sambo Tove Olofsson regerande mästare i damklassen. Man kan säga att SM-tävlingarna är rätt laddade för familjen.

– Det är klart prestige, det är det ju, man vill absolut vinna. Men sen finns det så klart glädje om någon annan lyckas bra, säger Christopher.

Snabb breddsport

Alpinrodel kallades tidigare sportrodel och Christopher beskriver den som breddsporten i bob- och rodelförbundet. Man åker på en träkälke mellan portar i en vanlig slalombacke. Tävlingen avgörs i två åk och för en lekman är det som en korsning av go-kart och storslalom. Och fort kan det gå, upp mot 100 kilometer i timmen i snabba backar.

– Då är man på tå hela tiden, det är en väldigt härlig känsla, säger Christopher Fladvad.

Chans att testa – och tävla

Alpinrodel avgörs på lördag den 30 januari. Dagarna innan kan intresserade testa sporten och även anmäla sig till SM-tävlingarna. Förra året vann en icke familjemedlem, Michael Törnquist från Lidingö, men i år siktar Christopher på att utöka sin medaljskörd.

– Jag har två silver och ett guld och hoppas på ett till guld nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.