Forskaren Lisbeth Wikström-Frisén har tittat på hur aktiva kvinnor påverkas av mens. Foto: SVT

Mens kan påverka musklerna positivt

Uppdaterad
Publicerad

Igår gick fotbollsstjärnan Lotta Schelin ut och konstaterade att mens och mensrelaterade problem är en icke-fråga inom idrottsvärlden. Men om två veckor kommer en ny avhandling från Umeå Universitet som visar mensens effekter på träning.

Att prata öppet om mens har länge varit tabubelagt. Och någon större forskning om ämnet eller om hur menstruationen påverkar kvinnor som motionerar har inte gjorts. Men nu har idrottsmedicin forskaren Lisbeth Wikström-Frisén tittat på hur aktiva kvinnor påverkas av mens.

– Vi har sett i vår studie att om man anpassar träningen, och då gäller det styrketräning som vi tittat på, så har vi sett att under de två första veckorna av menstruationscykeln har det blivit gynnsamma effekter på muskelkraft, muskelstyrka och muskelmassa, säger Wikström-Frisén.

Läs också: Schelin vill bryta mens-tabut: ”Påverkar oss sjukt mycket”

Kan öka muskelmassan

Den här effekten uppstår tack vare en östrogen som kallas för östradiol. Under menstruationscykeln så ökar produktionen av hormonet som är viktigt för kvinnans sexuella funktioner men också för skelettet.

Forskningen visar att kvinnor som tränar under den här perioden har fått positiva effekter i form av bland annat ökad muskelmassa.

– Man ska inte se mens som en belastning eller något negativt, utan det är väldigt gynnsamt och tappar man menstruation så kan det ge skadeeffekter på sikt. Det är positiva effekter vi ser av menstruationen, säger Wikström-Frisén.

Läs även: Linn Sömskar: ”Mensen har påverkat mig”

Kan bli negativt

Det kan även ge negativa effekter om man tränar för mycket.

– Om man tränar för hårt och inte äter tillräckligt mycket så kan det hända att man får menstruationstörningar. Det är det som är det negativa med att träna för mycket och äta för lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.