Foto: SVT.

Mer alger i Bottenviken än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Det finns betydligt mer alger på Bottenvikens botten än vi tidigare trott. Det har forskare vid Umeå Universitet upptäckt efter ett flertal provtagningar vid Västerbottens kustland.

Tidigare trodde forskare att de bottenlevande algerna i Bottenviken utgjorde 10 procent av den totala mängden. Men nu visar den nya forskningen att det istället kan röra sig om tre gånger så mycket. En upptäckt som kan vara viktig inför framtida klimatförändringar.

– För att kunna mäta en förändring måste man veta hur saker och ting ser ut nu, säger Jenny Ask, doktor i akvatisk ekologi vid Umeå Universitet.

– Nu vet vi lite mer. Vi vet att de här algerna växer och att de är väldigt viktiga och då kan vi också mäta förändringar framöver.

Algerna är basen i näringskedjan, de är viktiga som mat till små kräftdjur, som sedan äts av fiskarna.

Ovanlig forskning

Det finns alltså mer alger på botten än man tidigare trodde. En av anledningarna till att det upptäckts först nu är att forskning på havsbotten är ovanligare än test på havsvatten.

En annan upptäckt som gjorts är att andelen mikroalger, alltså de allra minsta som knappt syns, utgör 80 % av alla bottenlevande alger i Bottenviken. De är med andra ord viktigare än man tidigare trott.

– I egentliga Östersjön är det väldigt mycket makroalger som växer, men här uppe i norr finns det inte lika mycket. Därför blir de här mikroalgerna som växer på alla ytor mycket viktigare.

– Mikroalgerna ligger som ett tunt skikt så de är svåra att se, men de är där och de täcker allting. De gillar mjukbotten bäst eftersom det finns mycket näring där och de tar åt sig av solljuset för att växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.