Bestörta musiklärare på kommunala musikskolan. Foto: SVT

Miljonspar chockar musikskolan

Uppdaterad
Publicerad

Ett sparkrav på 3,5 miljoner har slagit ner som en bomb i den kommunala musikskolan i Umeå kommun.

Agneta Högstadius är producent för kommunala musikskolan och hon och kollegorna fick via sin chef en vink i veckan som gick att det kommer behöver sparas på de ungas musicerande. Det handlar om minst sex tjänster.

– Vi är i chock. En stad som växer har hela tiden gett mindre och mindre anslag om man ser till elevkullarna – och så kommer det här, säger Agneta Högstadius.

Unga och senast anställda hänger löst

Eftersom integrationsprojekten på skolan är de som är senast introducerade i verksamheten så blir det också de projekten som riskerar ta mest stryk av sparkravet.

– Det är de unga, senast anställda som hänger löst och sist i raden av anställda är de som jobbar med integration. Jag ställer mig mycket frågande till hur det blir, säger Agneta Högstadius som berättar att hon och de anställda, drygt 30 personer alla reagerat över sparkravet som inte bara slår mot personalstyrkan utan också mot eleverna.

Hundratals elever får sluta

Av de 1.200 eleverna som går på skolan kommer omkring 300 tvingas sluta.

– Detta kommer innebära att ett par hundra får sluta spela i kommunala musikskolan men också att de som står i den evinnerligt långa kön nog inte kan räkna med någon plats på väldigt väldigt länge, säger Agneta Högstadius.

Avvaktar beslut

Beslut om besparingarna fattas i för- och grundskolenämnden i Umeå på torsdag. För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) bekräftar för SVT Nyheter Västerbotten att det finns ett budgetförslag att ta ställning till, men säger att hon inte vill kommentera saken då hon inte vill föregå nämndens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.