”Det ger för lite tillbaka till kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 mars ska Sorseleborna folkomrösta om vindkraften. Byn Blattnicksele ligger på båda sidor om Vindelälven, alldeles i närheten av Vattenfalls planerade vindkraftpark. Här är frågan om folkomröstningen extra het i dessa dagar.

– Jag är inte enbart positiv till det. Ett naturreservat får man gå i, men inom vindkraftsområdet är det obehöriga äga ej tillträde, och det har jag funderat lite på utifrån bärplockningssynpunkt, säger Magnus Ahlenius, boende i Blattnicksele.

– Fördelen är att det skapar energi som är miljövänlig. Och nackdelen är kanske är för turismen, många som klagar på att det byggs och dras vägar och sen hör man många som gnäller om att de ser snurrorna, säger Mikael Forsgren, ordförande i Blattnicksele intresseförening.

Vindkraft i Sorsele

Ekonomi blir knäckfrågor

En av de stora frågorna för de boende i området är vad vindkraftparken kommer att ge tillbaka till, i form av ekonomisk ersättning och jobb till kommunen.

Vattenfall kommer ge 10 000 kronor per vindkraftverk och år till en ekonomisk förening för närområdet och så länge vindkraftverken är i drift kommer de att sysselsätta 15 drifttekniker.

”Barn och barnbarn ska ha en framtid”

Men frågan är om det räcker för att övertyga Sorseleborna.

– Mina barn och barnbarn ska ju ha en framtid här, så jag skulle vlija se att vindsnurrorna genererar pengar per verk till kommunen och då får även turistnäringen del av det. Jag tycker att om man bygger här, så ska man också skatta här, säger Mikael Forsgren.

– Jag tycker det är förjävligt på ett sätt, att det ska byggas och att de ger så lite tillbaka till kommunen. 10 000 kronor per verk som ska gå till en ekonomisk förening, det tycker inte jag är några pengar, säger Niklas Forsgren, också han boende Blattnicksele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet