Foto: TT

Ansvarig minister om akuta lärarbristen i Malå: ”Förstår frustrationen”

Uppdaterad
Publicerad

Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) säger sig ha stor förståelse för frustrationen med inställda lektioner i Malå på grund av lärarbrist, men menar att det också är upp till högskolor och universitet att göra något åt problemet. 

I Malå i Västerbotten tvingas skolan ställa in lektioner och en vaktmästare har fått rycka in och ha slöjd. Helene Hellmark Knutsson tycker att regeringen gjort en hel del för att motverka lärarbristen genom beslut om att bygga ut lärarutbildningen, genom lärarlyftet och genom undantag vad gäller legitimationskravet.

– Vi har ju också från första juli skapat möjligheten med KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) som innebär att den som är anställd samtidigt kan läsa in behörighet, men då är det ju viktigt att arbetsgivaren gör det här i samverkan med lärosätet, kommenterar ministern.

Kreativa lösningar

I det sammanhanget framhåller hon vikten av kreativa lösningar som till exempel olika typer av distansutbildningar.

– Vi har också sagt att vi behöver öka andelen sommarkurser för att skapa fler möjligheter.

Hon konstaterar dock att politiken behöver bli ännu tydligare gentemot högskolor och universitet om att det är de som behöver stärka samarbetet med arbetsgivare som kommuner för att hitta de bästa lösningarna.

– Just nu har jag också ett antal regionala dialogseminarium med universitet och högskolor för att hitta sätt att kunna möta de här problemen på ett bra sätt både på kort och lång sikt, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.