Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Misstänkt föremål – bombgrupp utskickad

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt föremål hittades vid Skellefteå Krafts anläggning vid Antholmen utanför Skellefteå. Polisens bombgrupp från Stockholm kallades upp till platsen som var avspärrad, men vid 21.20 kunde föremålet säkras och avspärrningarna hävas. Föremålet skickades för analys, men det fanns inget som tydde på att det skulle ha varit en bomb.

Klockan 18 rapporterade polisen på sin hemsida att man undersökte ett misstänkt föremål i Skellefteå. Polisens bombgrupp kallades då till Skellefteå Krafts anläggning vid Antholmen, nära Innervik, för att undersöka objektet.

– Man tar det säkra före det osäkra och skickar bombgruppen, och det är därför vi varnar – om det mot förmodan skulle vara skarpt, sa Johan Schlienger, RLC-befäl vid polisen när polisen gick ut med information om objektet och att området skulle spärras av.

Bombgruppen anlände till Antholmen vid 19.50-tiden tillsammans med personal från Skellefteå Kraft och polisen vädjade till allmänheten att hålla sig undan.

– Det är avspärrat 600 meter från platsen där jag står och polispatruller står längs vägarna vid södra Bergsbyn och fram till Innervik. Bombgruppen anlände just med sin stora lastbil. Men polis på plats säger ingenting, rapporterade SVT:s reporter Patrik Samuelsson på plats strax innan klockan 20.

Specialister inkallades efter undersökning

Jourhavande förundersökningsledare i Västerbotten berättar att larmet inkom under eftermiddagen, men att man valde att kalla på bombgrupp först vid 18-tiden.

– Det kom till vår kännedom idag på eftermiddagen och efter det inledde vi en förundersökning. Till en början utreder vi vad det är för typ av föremål. Sådana gånger är vi försiktiga med att själv hantera föremålet, och efter att ha undersökt föremålet har vi, genom patrull på plats, fattat beslut att vi vill att det ska hanteras av specialister, sa jourhavande förundersökningsledare Tobias Gustafsson till SVT strax innan bombgruppen anlände till platsen.

Föremålet skickas för analys

Vid 21.20-tiden meddelade polisen avspärrningarna hävs och att man säkrat det farliga föremålet.

– Föremålet kommer behövas undersökas ytterligare och det ska skickas för analys, så man kommer fortsätta utreda hur föremålet kommit dit. Någon borde vara misstänkt för att ha placerat dit det, säger Schlienger vid polisen.

Enligt informationen vid polisens RLC-central har inget detonerats. En förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse är inledd och senare under kvällen meddelade polisen att bombgruppen hade tagit prover och undersökt föremålet. Enligt polisen fanns det ingeting som tydde på att föremålet var en bomb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.