Misstänkt mordbrand i går – nu går brandlarmet igen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen brann det med öppna lågor i ett flerfamiljshus på Lilljansberget i Umeå. En person greps och har begärts häktad för misstänkt grov mordbrand. Strax efter klockan åtta på tisdagskvällen larmades räddningstjänsten ut till samma adress igen där ett brandlarm skulle tjuta för fullt.

Klockan var 20.05 på tisdagskvällen då en anmälare ringde in till SOS alarm och anmälde att ett brandlarm tjöt på Strombergsvägen i Umeå. På samma gata som en misstänkt grov mordbrand anlades under gårdagen.

Enligt produktionsledaren på larmcentralen skulle ett brandlarm höras tjuta, men ingen brand eller rök synas utifrån.

– Man har utifrån hört ett larm som går, men man vet inte var det kommer ifrån, sa produktionsledaren strax efter att larmet ringts in.

Dubbel bemanning kallades ut

Räddningstjänsten åkte med två utryckningsfordon till platsen efter larmet om en eventuell brand. Men de kunde snabbt lämnat platsen, utan att hitta vare sig någon brand eller rök.

– Flera personer hade ringt in och larmat om att de hört tjutandet, men när vi kom fram till platsen var det helt tyst, säger Lars Mårdvall, brandmästare vid räddningstjänsten.

Spekulationer om prank

Han uppger att räddningstjänsten gick in och gjorde kontroller i två lägenhetshus i området. En del av inringarna hade tyckt sig höra att tjutandet kom från samma hus som det brann i under gårdagen, medan andra var i princip säkra på att det kom från ett annat lägenhetshus.

– Det är i alla fall hellugnt där uppe i området nu och spekulationerna går att någon skulle ha försökt vara rolig och lagt ut en tjutande brandvarnare på en balkong, säger Mårdvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.