– Vi har bilden över var alla björnar har skjutits i Västerbotten och det är ingen björn som har fällts i Pauträsk under årets jakt. Stämmer det att en björn skjutits så är det en brottslig handling, det skulle vara tråkigt om det var så, säger Jonas Gustafsson vid Naturvårdsenheten.
Det var under måndagen som polisen fick ett tips om att en björn skjutits illegalt vid Pauträsk utanför Storuman. En polispatrull undersökte under dagen den misstänkta brottsplatsen och kunde då säkra vissa spår i form av päls och blod. Björnens kropp återfanns inte.
Långa kötider
Polisen har nu skickat de fynd som gjordes på platsen för den misstänkt tjuvskjutna björnen för analys. Men det kommer ta tid att få svar, kötiderna är långa.
– Proverna ska nu analyseras på NFC, Nationellt forensiskt centrum och de kommer nog att skicka dem till Statens veterinärmedicinska anstalt, säger Magnus Granbom, gruppchef hos polisen vid den enhet som utreder grova jaktbrott.
Men det kommer att ta tid att få svar på frågan om det var en björn som skjutits utanför Pauträsk.
– Vänttiderna är långa för analyssvar, det kan ett halvt år eller längre, säger Magnus Granbom.
När polisen väl fått svar på proverna så kan de gå att matcha mot Länsstyrelsens databas över björnar i länet.
– Då går det att jämföra med vår DNA-databas, säger Jonas Gustafsson
Illegal jakt på stora rovdjur klassas juridiskt som grovt jaktbrott. Straffskalan sträcker sig från fängelse i sex månader till fängelse i fyra år. De grova jaktbrotten utreds ofta av samma poliser som hanterar miljöbrott. Utredningarna leds av särskilda miljöåklagare.
Med jakt avses inte bara att döda djuret utan även att spåra och förfölja dem i syfte att döda.