Foto: SVT.

MMA-galan Battle of Botnia gör comeback

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon lördag gör MMA-galan Battle of Botnia comeback. Vi hängde med på ett av de sista träningspassen för Umeå-fightern Thomas Bäck innan han går in i buren på lördagkväll. – Jag tror på vinst, säger han.

MMA eller mixed matrial arts är en blandning av olika kampsporter. Senast galan Battle of Botnia hölls i Umeå var 2011, Och sporten har utvecklats sedan dess.

Buren en nyhet

Inte minst har damerna tagit för sig, faktum är att världens nu bäst betalda figther är kvinna. Även Umeåpubliken kommer bjudas på en kvinnlig toppmatch. Malmötjejen Lina Ahktar Länsberg möter tjeckiskan Lucie Pudilova.

– Nytt för i år är buren, tidigare har vi kört med boxningsring. Men buren är den officiella standarden i världen, säger arrangören Tor Troeng.

”Oergonomiska kramar”

Umeåfightern Thomas Bäck har passerat 40års-strecket och gör sin för första match på över två år. Han ställs mot den 13 år yngre fransmannen Souksavanh Kampasatah. Han har studerat sin motståndare men menar att det förflutna inte behöver betyda något, det är en helt ny och oförutsägbar match på lördag.

– Vi båda tycker om att brottas så vi kommer nog att hålla oss nere på marknivå. Vi kommer att försöka ge varandra oergonomiska kramar till dess att någon av oss inte vill vara med längre.

15 kilo på fem veckor

Men först måste Bäck gå en match mot vågen. På fem veckor har han tappat 15 kilo för att klara invägningen som sker vid lunchtid idag, fredag. Sen gäller det att äta upp sig innan match.

– Jag går nog upp 8-9 kilo till match från invägning, säger han och medger att han ser fram emot att äta.

Rädsla att underprestera

Thomas har hållit på med MMA i 17 år och så här beskriver han känslan strax innan match när det är dags att gå in i buren.

– Det brukar vara olika stadier av rädsla och skräck, rädsla för att underprestera. Det är först efter matchen man kan ta till sig bra och dåliga saker.

Hur kommer det gå för dig?

– Jag tror på vinst, jag hoppas på vinst och jag tänker kämpa för vinst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.