Badhuset har tvingats stänga på grund av skaderisken. Foto: SVT.

Mögellukt och trasigt kakel – badhuset lappas ihop

Publicerad

Malåbadet stängdes i våras efter att badande besökare skurit sig på kaklet och behövt plåstras om. Nu satsar kommunen 100 000 kronor på att lappa och laga badet under hösten.

– Vi har inte råd med mer. Något nytt badhus för 50 miljoner kronor i Malå kommer inte att byggas, om inte vi får pengar från staten eller annat håll, säger Martin Noréhn (S), som är kommunalråd i Malå.

Malåbadet byggdes i slutet av 1960-talet  och har nu 50 år på nacken. Det är slitet med många skavanker. Kaklet är vasst på många håll, vattnet läcker och det luktar mögel i badet. Något måste göras och kommunen har beslutat att satsa 100 000 kronor på att lappa och laga badet. Förhoppningen är att det ska fungera igen.

– Vi är en liten kommun med bara 3 500 invånare. Vi är fattiga och nu står vi vid vägs ände, säger Martin Noréhn.

”Dåligt att man inte vill satsa”

Görel Emilsson har jobbat på badet i 18 år. Hon är uppgiven över situationen.

– Riv och bygg nytt. Malå bygger nu nya hyresbostäder, renoverar hotellet och annat. Nog måste vi väl ha råd med ett badhus, säger hon.

Görel Emilsson menar att det är särskilt viktigt med ett fungerande badhus i Norrlands inland där vintern är lång.

– Vad händer om inte pengarna räcker? 100 000 kronor är inte mycket. Kanske badet aldrig öppnar igen? Jag ger politikerna tummen ned, det är dåligt att man inte vill satsa på badhuset, avslutar Görel Emilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.