SVT befinner sig på plats vid övre hovrätten Norrland för att rapportera om rättegången efter en 20-årings död i samband med en narkotikaaffär på Morö Backe. Foto: Adam Timander/SVT

Höjd säkerhet i rättegången för Morö Backe-fallet

Uppdaterad
Publicerad

25-åringen högg en 20-åring till döds med kniv, men friades i tingsrätten. Åklagaren ville inte överklaga domen, men istället har den avlidne mannens anhöriga gjort det. Idag inleds den unika rättegången i Umeå, och SVT fanns på plats under förmiddagen och rapporterar från rättssalen.

I oktober i fjol möttes skulle en narkotikaaffär genomföras på Morö Backe i Skellefteå. Men affären spårade ur och en 20-årig man avled efter att ha blivit knivhuggen med flera hugg, och bland annat en 25-årig norsk medborgare åtalades för att ha dödat 20-åringen.

25-åringen friades då, men nu kan mannen ändå fällas för mord när Hovrätten för övre Norrland tar upp fallet – men nu utan åklagare. Familjen har valt att gå vidare med sin överklagan på egen hand eftersom de menar att 25-åringen använde mer våld än han behövt för att agera i nödvärn.

Dramat på Morö Backe

Idag påbörjas rättegången, som är ovanligt i sitt slag eftersom åklagare saknas, och SVT Västerbotten rapporterar från Hovrätten.

Läs även: Anhöriga går vidare utan åklagaren

Högre säkerhet kring fallet

SVT:s reporter Adam Timander har under dagen suttit med i rättssalen, och just idag har extra säkerhetskontroller för medverkande och åhörare som deltar i rättegången införts, det med anledning av dagens rättegång som bedöms kräva högre säkerhetsnivå.

– Det är relativt ovanligt i Hovrättsförhandlingar, utan förekommer enligt personalen oftare i tingsrätten, rapporterar reporter Adam Timander.

Målsägarens familj var sammanbitna när den 20-årige målsägande intog salen med sin advokat. Den anklagade finns med på videolänk tillsammans med sin advokat, men det är bara advokaten som syns i bild. Strax innan klockan 10 hade målsägandebiträdet gjort sin sakframställan, det vill säga deras bild över vad som hänt utifrån förundersökningens resultat, och direkt efter framförde även den anklagade 25-åringens advokat sin sakframställan, då via videolänk.

Läs även: Friade 25-åringen fruktar för sitt liv

Pappan till den döde avbröt

När båda parterna framfört sin sakframställan avbröt pappan till den döde för att fråga hur det kommer sig att den döde mannens DNA inte finns på kniven, men blev tillrättavisad av ordföranden och tryckte på att frågor ska framföras genom hans advokat.

Strax efter klockan 10 pausades förhandlingarna.

– Det är spänt och upprört hos målsäganden. De diskuterar målet öppet vid kaffeautomaten utanför hovrättssalen, säger Adam Timander.

När förhandlingarna återupptogs vid 10.30 lämnade pappan och mamman till den döde mannen hovrätten.

– De säger att de ”har inget intresse att se uppspelningar av förhören”. De väntas återvända till slutpläderingen. Brodern till den döde sitter dock fortfarande kvar och lyssnar, berättar Adam Timander.

Dom väntas imorgon

Ett 57 minuter långt videoförhör från tingsrättsförhandlingen med en vän till 25-åringen som var med på platsen spelades upp innan förhandlingarna pausades igen för lunch.

Efter pausen fortsatte rättegången med fler videoförhör från tingsrättsförhandlingarna, men inget nytt väntas framkomma i förhandlingarna under eftermiddagen. Alla familjemedlemmar som är målsägare i fallet och åhörare lämnade rättssalen efter lunchtid.

Förhandlingarna återupptas imorgon, onsdag. Då kommer advokaternas slutliga anföranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramat på Morö Backe

Mer i ämnet