Foto: SVT/Privat

Möt Eva-Stina – stuntförare i Hollywood

Uppdaterad
Publicerad

Vägen från en sladd i en snöig kurva i Umeå till jobbet som stuntförare i Hollywood kan tyckas lång, men hon har tagit den. SVT pratade stunt med stuntföraren och före detta Umeåbon Eva-Stina Hübinette som tillsammans med sin make Samuel Hübinette gör karriär i Hollywood.

SVT träffar paret Hübinette hemma hos Eva-Stinas föräldrar på Ön i Umeå. Huset, som även var barndomshem för Eva-Stina Hübinette är en sommaridyll där familjen, som även består av tre små barn, kan pusta ut efter sin actionfyllda vardag på andra sidan Atlanten.

– Jag kunde väl aldrig tro att jag skulle bli stuntförare i Hollywood. Det är så att man får nypa sig själv lite, säger Eva-Stina Hübinette.

”Har alltid varit en liten tomboy”

Efter att ha flyttat till USA med maken Samuel Hübinette, även han stuntförare, började hon köra roadracing för att göra sig ett namn i branschen. Intresset för bilar har hon dock fått från pappa Jan-Olov.

– Jag körde go-kart när jag var yngre, inte på tävlingsnivå, men jag tyckte att det var väldigt kul. Jag har alltid varit en liten tomboy som man säger, jag har gillat det här pojkiga – racing, att köra bil när det vart snö. Det vet ju alla som bor i norra Sverige att på vintrarna är det väldigt kul när snön kommer och man kan dra ut och sladda runt på snö och is.

Välmeriterad make

Maken Samuel Hübinette, uppväxt i Jokkmokk, har även han varit stuntförare i många reklamfilmer, men han har även hunnit med att köra i många stora Hollywood-produktioner. Bland titlarna märks bland annat; The fast and the furious-filmerna, Knight and day, med Tom Cruise, The Nightcrawler, där han var stuntdubbel för Jake Gyllenhall och nu senast Teenage Mutant Ninja Turtles där han körde polisbil.

– Jokkmokk var en fantastisk ort för mig att växa upp i, friheten med grusvägar på somrarna och massa snö och långa vintrar med mycket is på sjöarna som gjorde att man kunde göra misstag. Om man hamnade i en snödriva kunde man bara skotta fram bilen igen, säger Samuel Hübinette.

”Drömmen är att bli toppföraren i Hollywood”

Efter en sväng med husbilen genom södra Sverige är det dags att fara över Atlanten igen till Kalifornien där familjen bor sen 2004 då nya reklaminspelningar väntar för paret. Eva-Stina Hübinette har gjort reklamfilmer för de flesta kända bilfabrikanterna och även fast hon trivs med det skulle även hon vilja köra i en stor Hollywoodfilm.

– Man strävar efter att bli bättre och att få sätta några tunga filmer på sin resumé vore ju coolt. Drömmen är att bli toppföraren i Hollywood, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.