Foto: SVT

Saab bjöd myndighet på lyxmiddag före upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Luftfartsverket skulle påbörja en stor upphandling om fjärrstyrda flygplatser. I anslutning till detta gick representanter från myndigheten på en bjudmiddag med företaget Saab, som med stor sannolikhet skulle lägga ett anbud. Detta visar en granskning som radioprogrammet Kaliber gjort.

Det var i samband med en mässa i Madrid i våras där representanter från både Luftfartsverket och Transportverket lät sig bjudas på en exklusiv VIP-middag i Madrid av företaget Saab. Det visar uppgifter som Sveriges Radios Kaliber tagit fram. Saab är det bolag som vill sälja systemet där svenska flygtorn ska fjärrstyras – däribland Umeå flygplats.

I våras avslöjade SVT Nyheter Luftfartsverkets dubbla stolar i upphandlingen systemet för fjärrstyrning av flygplatser som bland annat är tänkt att ersätta flygledarna i Umeå.

Fjärrstyrda flygtorn

LÄS MER: Rapporten som Luftfartsverket vill mörka

Transportstyrelsen är den myndighet som ska säga ja eller nej till fjärrstyrda torn i Sverige, en miljardaffär där Saab vill bli världsledande – men i Madrid satt myndigheten till bords och Saab stod för notan. Bjudmiddagen väcker nu frågor om om vad som är tillåtet enligt myndigheternas egna riktlinjer mot mutor.

– Jag tycker inte att man ska göra det till en vana utan ha hög restriktivitet. Men våra riktlinjer säger att i enstaka sammanhang så kan det göra mer nytta än skada att delta. Inte minst om det är så att man kan fortsätta sprida den kunskap som vi är unika med i vårt land, säger Jonas Bjelfvenstam, vikarierande generaldirektör för Transportstyrelsen.

Hur lämpligt är det att låta sig bjudas just när man är i processen om beslut att säga ja eller nej till fjärrstyrning?

– I det här fallet har Transportstyrelsen varit där för att sprida kunskapen och inte för att det handlar om ett beslutstillfälle hos oss, säger Bjelfvenstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet