Arkivbild. Foto: SVT

Sjöfartsverket uppmanas träna i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverket får nu kraftig kritik av Statens haverikommission efter flygolyckan i Ritsem utanför Jokkmokk tidigare i år där ett norskt postflyg störtade.

Haverikommissionen tycker att Sjöfartsverkets bas tidvis bör flytta sin träningsverksamhet från Umeå närmare fjällen istället. Det skulle göra att man står bättre rustade med räddningshelikoptern då olyckor ske i fjälltrakterna.

Läs mer: Skarp kritik mot räddningsinsatsen

– Räddning i fjällmiljö är problematiskt och bör övas mycket oftare. Vi säger inte att man ska flytta verksamheten permanent till fjällen men att längre perioder av träningsverksamhet bör koncentreras till fjällmiljö, säger Jonas Bäckstrand som är ordförande i Statens haverikommission till SVT Nyheter Västerbotten.

Sjöfartsverkets chef: Anmärkningsvärt att flytta

Mattias Hyllert som är chef för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddning tycker det är anmärkningsvärda uppgifter som förekommit i vissa medier om att flygbasen i Umeå helt ska flyttas närmare fjällen.

– Däremot är vi helt eniga med haverikommissionen om att vi måste öva mer i fjällmiljö och vara mer förberedda på att olyckor kan ske på långt avstånd från Umeå. Men vi har också ett heltäckande nät med ambulanshelikoptern som är stationerad närmare fjällen och norska helikoptrar som finns i norska kustbandet och som snabbare kan ta sig till de svenska fjällen än vad vi kan, säger Mattias Hyllert.

”Bör förlägga en del av sina övningar till fjällmiljö”

Jonas Bäckstrand vid Statens haverikommission är medveten om att räddningshelikopterns räddningsområde till stor del också omfattar sjöräddning längs kusten.

– Men vanligtvis sker de flesta tillbuden till havs på sommarhalvåret och under vintertid borde man kunna förlägga en stor del av sina övningar till fjällmiljö för att stå bättre rustade för räddningsinsatser där i framtiden, säger Jonas Bäckstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.