Stövaren Nasta hoplappad efter vargattacken. Foto: Camilla Rönnberg

Tiken Nasta överfölls av varg – blev andra offret

Uppdaterad
Publicerad

Det gick fort. Plötsligt kastade sig vargen över stövaren Nasta som fick flera allvarliga bett. Det här var den andra vargattacken inom kort i Västerbotten.

Inom loppet av ett par månader har två vargattacker inträffat i Västerbotten. I början av oktober blev två får dödade i Grannäs ovanför Tavelsjö, och i måndags när Camilla Rönnberg jagade hare i Högåker utanför Nordmaling dök plötsligt en varg upp.

På några sekunder hade vargen kastat sig över stövartiken Nasta och den hann tillfoga hunden flera allvarliga bett innan Camilla lyckades skrämma bort det stora rovdjuret.

Varg i Västerbotten
Camillas stövartik Nasta blev svårt skadad av vargen. Foto: Camilla Rönnberg

Vargattacker är ändå rätt ovanliga i Västerbotten. De senaste 13 åren har endast ett fåtal attacker på tamdjur inträffat och anledningen är enligt länsstyrelsen främst att vi inte har fastboende vargar i länet.

– De vargar som finns i Västerbotten är såna som passerar förbi på väg söderut eller norrut i jakt på en partner, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Se också: Spåren av vargattacken

På tisdagen står det också klart att en varg spårats i området kring Tvärålund. Det finns i nuläget inget som säger att det är samma varg som varit på flera ställen. Men i Tvärålund har man hittat vargspillning.

Ifall länsstyrelsen hittar spillning på de andra platserna kan de se om det rör sig om samma varg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet