Foto: SVT

Saras källarföretag började omsätta miljoner

Publicerad

För fyra år sedan startade Sara Mårtensson en ekologisk nätbutik i källaren hemma i Storuman. Målet då var att kunna ta ut en liten lön. I dag, fyra år senare, har hon sex anställda och omsätter tolv miljoner kronor.

– När jag träffade vår affärsrådgivare efter några månader med företaget så hoppades jag på att i bästa fall kunna ta ut en liten lön. Visionen var att också kunna anställa min man i framtiden. När jag gick ut från mötet var både jag och min man anställda i företaget, berättar Sara Mårtensson.

Det var för fyra år sedan Sara Mårtensson i Storuman fick idén om en ekologisk nätbutik. I dag omsätter butiken 12 miljoner kronor och har sex anställda. Man är störst i Sverige i sin nisch på nätet och har gått om flera liknande nätbutiker.

Behövde ett jobb

1.500 paket sänds iväg varje vecka med posten till kunder över hela Sverige. De säljer också till kunder som kommer till butiken i Storuman men till 99 procent av fallen är det ren nätförsäljning.

– Jag var arbetslös och behövde ett jobb. Jag drog igång verksamheten i källaren i villan här i Storuman. Nu har vi flyttat till nya lokaler och här slår vi nu ut väggarna för att få ännu större lokaler, förklarar Sara Mårtensson.

Att det skulle gå så bra som det gjorde trodde inte maken Robert Mårtensson som blev positivt överraskad.

– Jag trodde väl på idén och att hon i bästa fall skulle kunna hålla sig med ett jobb så småningen. Men att vi skulle ha sex anställda det trodde jag inte, säger maken Robert Mårtensson som nu också jobbar i nätbutiken efter att han sagt upp sig från sitt gamla jobb. 

– Jag körde lastbil i Norge, men efter några månader med Saras butik ringde jag till chefen i Norge och sa att det här går inte längre. Jag stannar hemma, berättar han.

Vill se fler nätbutiker från inlandet

Sara anser att nätet är framtiden, men att starta upp ett nätföretag är ingen lätt sak. Det är mycket jobb, men fördelen är att det räcker med ett fungerande nät och bra postgång. 

– Vi vill verka i Storuman och bidra till att folk får jobb, säger hon.

– Men annars säger ju många att det inte går med företag i glesbygden, att man måste ligga i Umeå eller ännu bättre i Stockholm, säger Sara.

Hon uppmuntrar andra företagare i inlandet att gå samma väg som hon gjort.

– Jag tror att man måste tänka om. Många företagare i inlandet borde satsa på nätet. Kunderna finns, i Sverige och i Europa, det är bara att börja sälja, säger Sara Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.