Foto: TT

Umeåskola bytte ut nationellt prov

Publicerad

Delar av de nationella proven, som skrevs under fredagen, hade läckt ut. Oroliga lärare hade under fredagsmorgonen kommunicerat via sociala medier om hur de skulle hantera situationen.

– En högstadieskolaskola i Umeå lät eleverna skriva ett ersättningsprov i stället, säger Christopher Granberg, för- och grundskolechef för område Öst i Umeå.

Skolverkets hemsida låg nere sedan strax efter klockan nio i morse. Det hade inga kopplingar till läckan av de nationella proven som spreds via appen Snapchat på torsdagen, säger pressekreterare Helena Messing.

– Det är en hårdvara som har gått sönder. Vi kan i nuläget inte säga när det kommer att vara åtgärdat, sa hon under morgonen.

Under tiden kom idel frågor från oroliga lärare om hur de skulle hantera de nationella proven som delades ut till Sveriges niondeklassare.

En skola satte in ersättningsprov

I går meddelade Skolverket att flera elever hade uppmärksammat att provet i svenska, delprov C, hade läckt ut och spridits på sociala medier.

Christopher Granberg, för- och grundskolechef för område Öst, säger att man är medveten om att uppgifter från nationella proven läckt ut.

– Vi gör det vi kan kring det här på olika sätt. Jag har inte fått någon indikation från rektorerna inom mitt område att det ska vara någon fara på taket, det är då ingen som hört av sig i dag och jag har pratat med flera rektorer inom mitt område. Så jag har ingen kännedom om att den problematiken berört oss, säger Granberg.

Men senare ringer Christopher Granberg tillbaka till SVT Nyheter Västerbotten och säger att en högstadieskola i Umeå kommun valt att dela ut ett ersättningsprov till niondeklassarna efter att det ordinarie provet läckt ut.

– Rektorer som misstänker att ett prov har läckt ut får avgöra om de ska ta fram det ersättningsprov som följer med när de nationella proven skickas ut till skolorna. Nu har vi kollat runt i kommunen och det är endast en 7-9-skola som valt att genomföra ersättningsprovet i stället för det ordinarie.

Han förklarar att ersättningsproven inte vägs samman med de två tidigare nationella proven som eleverna skrivit.

– Ersättningsprovet räknas alltså inte med i den sammanlagda bedömningen, men det kan fortfarande användas som stöd när elevens enskilda betyg ska sättas.

Reservprov finns om nödvändigt

Tidigare i vinter har SVT berättat om hur flera av Umeå kommuns skolor tillfälligt stängt sina nätverk för att förhindra fusk i de nationella proven. Men enligt Granberg är problematiken kring sociala medier svår att lösa.

– Det är oerhört svårt att stävja spridningar på internet. Det vi kan göra är vissa punktinsatser under provtillfället, men vi kan inte göra något på fritiden då elever har fri tillgång till nät. Man gör ett bra jobb med att förhindra att det förekommer fusk underprovtillfället. Att det kommer ut dagen innan eller via delningar på nätet är inget som skolan kan förhindra. Vi har inget ansvar över det, utan vårt arbete är att säkerställa att det går korrekt till på plats, säger han.

Rektorer som misstänker att provet läckt ut på deras skola får avgöra om de ska ta fram ett ersättningsprov. Ett sådant prov kommer inte att vägas samman med de tidigare delproven A och B i det nationella provet. Det finns dock inga uppgifter på att det skulle vara aktuellt med reservprovet på något ställe i Umeå efter läckan idag.

– Det är en bedömning som rektor gör tillsammans med lärare, säger Granberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.