Nattågen kan försvinna eller minskas. Foto: SVT

Nattåg kan komma att försvinna

Publicerad

Trafikverket har sett över nattågstrafiken mellan Stockholm och övre Norrland. Nu lägger man fram förslag om förändrad tabell för tågen. Avgångarna kan komma att halveras.

Kostnaden för den befintliga tågtrafiken på stäckan kostar omkring 100 miljoner kronor idag. Nuvarnade avtal löper ut 2018.

Trafikverkets har lagt tre förslag inför höstens beslut; behålla nuvarande nattåg, ta bort ett av nattågen eller ta bort ett av nattågen men stärka upp med extra tåg under högsäsongen; mars, april, juni, juli, augusti och december.

– Ur tillgänglighetssynpunkt är det förstås bäst att behålla det som vi har det idag, säger Anna Fällbom på Trafikverket.

Samtidigt har tågen en ojämn beläggning. Det tredje alternativet handlar om att stärka upp med tåg när turistsäsongen kan vara som störst.

Beslut tas i höst

De olika alternativen är presenterade i en rapport som nu skickats på remiss till olika lokala företrädare som kommuner, länsstyrelsen, regionförbunden, tågoperatörer och olika företrädare för näringslivet.

– Vill man som enskild resenär komma med synpunkter tycker jag att man ska vända sig till kommunen, säger Anna Fällbom.

I oktober månad fattar Trafikverket beslut om dagens utbud av tågtrafiken ska skäras ner eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.