Foto: SVT

”Vi är medvetna om förändringen i våra skogar”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöfrågan har varit central inom skogsbruket under de senaste 30 åren på ett helt annat sätt än tidigare. Därför avsätter både skogsbolag och många privata skogsägare delar av sitt skogsinnehav som inte ska brukas till förmån för miljön i stället.

David Rönnblom är verksamhetsutvecklare inom naturvård vid Holmen skog. Han håller med forskarna om att all den gamla skogen snart är avverkad.

– Vi är medvetna om att det blir en förändring i våra skogar genom att det avverkas. Men vi har också tagit höjd för det i de frivilliga avsättningarna, säger han.

Läs också: Vanliga arter och djur kan försvinna

Annat tankesätt

I dag finns ett helt annat tankesätt inom skogsbruket för att värna om den biologiska mångfalden och Rönnblom menar att staten ska ta ansvar för de stora arealerna och skogsägarna tar de mindre områdena. Allt för att inte delar av ekosystemet ska utrotas.

– Ja, det är viktigt. Vi ska behålla alla naturligt förekommande arter, det är vår klara målsättning, säger David Rönnblom.

Men forskarna menar att det är ganska alarmerade för den biologiska mångfalden att alla ursprungsskogar i Sverige någon gång kommer att vara kalavverkade?

– Jag är medveten om att det finns de synpunkterna. Men genom att vi har satt en nivå på sex procent som vi avsatt vid alla avverkningar och att vi tar hänsyn och sparar hänsynskrävande biotoper så drar vi vårt strå till stacken och vi tror på den här vägen, säger David Rönnblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.