Foto: Stig–Åke Jönsson/TT

Nej till hastighetssänkningar

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets planer på att sänka hastigheten på många vägar i Norrland har inte riktigt varit så populärt. Nu kritiserar även regionråden vid Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen och landshövdingen i Norrbottens län Trafikverkets planer.

I ett pressmeddelande skriver regionråden att nollvisionen med hastighetssänkningar istället för upprustade vägar är helt orimligt och menar att Trafikverkets planer är fullständigt fel väg att ta:

”Det innebär att näringsliv och medborgare mister tillgänglighet samtidigt som effekterna för trafiksäkerheten är marginella. Övergripande beräkningar visar att de tänkta hastighetssänkningarna är kraftigt samhällsekonomiskt olönsamma. Detta var även något som framfördes på ett mycket tydligt sätt både från politiska företrädare och från näringslivet i samband med de remissvar som lämnades i våras på Trafikverkets förslag.”

Nu vänder de sig till infrastrukturministern

De menar att Trafikverket inte har tagit åt sig av kritiken som framfördes och vänder sig därför nu till infrastrukturministern Anna Johansson för att tydliggöra sina åsikter om frågan.

”Det är nödvändigt att man på nationell politisk nivå griper in för att korrigera den felaktiga väg som Trafikverket uppenbarligen har tänkt sig slå in på. I annat fall riskerar vi successivt fortsatta generella hastighetssänkningar, vilket vore förödande – inte minst i norra Sverige som med våra långa avstånd drabbas hårt”, skriver regionråden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.