Thomas Jansson, Niklas Nilsson och Mathias Kristoffersson hann aldrig fram till BB innan barnen föddes. Foto: Privat.

Nu berättar papporna om de dramatiska förlossningarna

Uppdaterad
Publicerad

Flera föräldrar från inlandet hann aldrig fram till förlossningen i tid – istället föddes barnen på udda platser. Nu berättar papporna om de dramatiska upplevelserna.

Igår berättade vi om flera mammor som fött barn i både bilar och ambulanser. Men ofta finns det en mer eller mindre hjälplös partner också.  

Som blivande pappa är det ofta nervöst inför förlossningen. Och att inte hinna in till sjukhuset gör inte saken bättre. Här är pappornas berättelser: 

Niklas satt i bilen när sonen föddes

Niklas Nilsson från Dorotea missade sin första sons födelse när barnet föddes i en akutbil ett par mil utanför Lycksele. 

– Man kände sig väldigt maktlös, säger han. 

Det började med att dom blev hemskickade från sjukhuset i Lycksele med instruktionen att inte komma in igen förrän det var tre minuter mellan värkarna.  

Så de åkte hem och fortsatte värkarbetet. Men efter ett tag kändes något fel. Eller fel och fel. De kunde känna huvudet som nästan var på väg ut. Och då blev det bråttom. 

– Då blev jag nästan arg. Varför for vi hem? Varför skickade de hem oss?

Väntan på ambulansen kändes väldigt lång, men dom kom iväg till slut. De körde väldigt fort eftersom det var 15 mil till sjukhuset. Niklas körde egen bil efter ambulansen. 

– Fem mil innan Lycksele slog dom på blåljuset och då blev pulsen väldigt hög. Då trodde jag att det hänt något, så jag blev väldigt spak.  

Snart stannade ambulansen och Niklas Nilsson sprang fram till ambulansen. 

– Då såg jag genom bakrutan på ambulansen hur de lyfte upp honom på Karolina. Jag vart överlyckad, och jag vart chockad. Vi hade ju inte tänkt att han skulle komma i ambulansen.  

Det var 26 minusgrader ute så efter att barnet blivit inlindad i flera filtar fick Niklas Nilsson komma in i ambulansen och hela familjen fick träffas för första gången.  

Nu gick allting bra. Men i efterhand har han tänkt på vad som skulle kunna hända. 

– Det var ju som sagt 26 minusgrader ute. Det hade ju räckt med motorstopp så hade det kunnat gå riktigt illa.

Mathias hann inte fram – med något barn

Mathias Kristoffersson bor i Borgafjäll tillsammans med frun Trude Kristoffersson Westgaard. De har tre barn men inget barn har fötts på sjukhus. 

– Första gången var det jäkligt nervöst, andra gången gick det lite bättre och tredje gången var man nästan lite luttrad, säger Mathias Kristoffersson. 

Första barnet, dottern Ristin, föddes maj. Men trots att det var maj hade det kommit en decimeter nysnö när förlossningen satte igång och taxin dom åkte med hade bara sommardäck.  

– Vi höll inte på oss att ta oss upp för först berget ens, och bara efter några mil gick vattnet, berättar Mathias Kristoffersson.

Läs också: Har fött barn tre gånger – men aldrig hunnit till BB

I det läget blev det lite stressat i bilen dom färdades med och Mathias trodde det skulle bli en bilförlossning.  

– Vad skulle man göra. Det var bara att gilla läget. Så är det att bo i inlandet. 

Men de tog sig hela vägen till Dorotea där barnmorskan fanns på sjukstugan. 

Även andra barnet föddes i sjukstugan i Dorotea. Men med tredje barnet hann dom faktiskt till BB i Lycksele. Däremot blev det ändå inte som dom tänkt sig. 

– Då blev vi hemskickad eftersom det inte gått tillräckligt långt. Då tyckte vi det var typiskt att det var falskt alarm. 

Dom fick som sagt åka hem igen. Och när det väl var skarpt läge hade barnmorskan i Dorotea åkt på semester. Så det blev blåljus genom byn, men ända fram till Lycksele hann dom inte. Sista barnet föddes på sjukstugan i Åsele där det fanns en barnmorska i tjänst. 

– Man får ju vara tacksam för att det gått bra och att det varit okomplicerade födslar, säger Mathias Kristoffersson.  

Thomas körde med födande sambo i baksätet

Thomas Janssons sambo födde deras dotter Tuva i en akutbil ett par mil utanför Lycksele. Något han inte var helt överraskad av. 

– Man var lite mentalt förberedd på det eftersom det är långa avstånd. Det gick hyfsat bra ändå, säger han. 

Men det var inte odramatiskt. Vattnet hade gått redan när dom var hemma i Varpsjö mellan Åsele och Dorotea. Och de körde iväg i ilfart för att möta upp akutbilen. Och det var inte helt lätt att köra bil med en födande kvinna i baksätet. 

– Man var inte så fokuserad på körningen eftersom man var tvungen att hålla koll på Lisa också. 

Men till slut mötte dom alltså akutbilen och Lisa kunde flyttas över till den. Nu fick Thomas köra på efter egen hand och nu med vetskapen om att hon i alla fall hade en sjuksköterska med sig. Men plötsligt stannade akutbilen ett par mil innan Lycksele och då blev Thomas Jansson nervös. 

– Jag tänkte att antingen håller hon på att föda eller så har det gått snett.  

Han gick försiktigt fram till bilen och då visade det sig att allt gått bra och chauffören gratulerade till dottern. Men han grämer sig att han missade födseln. 

– Det var jättetråkigt att det vart så. För det är ju födseln man vill vara med om, säger Thomas Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.