Foto: SVT

Nu blir det rabatt på p-piller

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten har länge varit det enda landsting i landet som inte subventionerar preventivmedel till unga kvinnor. Men nu backar Socialdemokraterna.

Rabatt på p-piller har länge varit en omdiskuterad fråga inom Västerbottens läns landsting. Politikerna har varit oeniga och Socialdemokraterna har länge sagt blankt nej till subventionering.

Men att Västerbotten vägrat subventionera preventivmedel, till skillnad från alla andra landsting, har väckt uppmärksamhet runt om i landet. Istället för rabatt har landstinget satsat på kampanjer för att öka kondomanvändandet.

Förslag på rekommendation

Nu har SKL, Sveriges kommuner och landsting, tagit fram ett förslag till en ny rekommendation om att preventivmedel inte borde kosta mer än 100-200 kronor per år för kvinnor upp till 25 år. Det är det som har fått Socialdemokraterna att svänga.

-Vi tror fortfarande att vi har rätt linje när det gäller att satsa på det förebyggande, men nu finns det diskussioner om att det ska komma riktlinjer för subventionering av p-piller och då ska vi också ställa oss bakom det, säger Harriet Hedlund (S), ordförande för nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen.

Ni har kniven på strupen?

– Det vet jag inte. Men vi försöker ju göra det här på ett sånt sätt att det inte blir så att man använder p-piller istället för andra skyddsmedel, säger Harriet Hedlund.

Positiva reaktioner

Subventionering har bland annat visat sig minska antalet aborter i flera landsting. I Västerbotten kommer politikerna nu att diskutera exakt hur rabatten ska se ut och den ska införas den första januari nästa år.

– Det låter som en bra idé, säger Therese Majlöf.

– Jag tycker det verkar vara en jättebra idé att det blir sammanhängande i landet. Det ska inte bero på var man bor, säger Jennie Sund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.