Foto: Tommy Forsgren/SVT

Nu drar älgjakten igång – tidigare än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Idag är första dagen för årets älgjakt. För första gången startar älgjakten redan den 1 september i Norrland.

I maj beslutade regeringen att göra förändringar i jaktförordningen och tidigarelägga starten för älgjakten som tidigare har startat den första måndagen i september.

SVT Nyheter Västerbotten har pratat med ett flertal jaktlag i länet och många säger att de väljer att vänta trots den tidigare starten. Anledningen är bland annat för att det är för varmt för hundarna att springa i skogen och älgköttet kan ta skada om det får hänga ute i värmen.

– Det är ganska traditionsbundet så jag tror att det flesta håller kvar vid första måndagen i september, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet Norr, till TT.

Jakten igång i Kassjö: ”Glada”

I skogen vid Kassjö utanför Umeå startade jakten tidigt på onsdagsmorogen.

– Det är skoj att få träffas här på hösten. Det är samma sammanhållning som i vilket fotbollslag som helst, säger jägaren Tomas Edberg.

Hur tänker ni kring den tidigare starten och värmen?

– Vi har ett kylrum vid vår slaktplats, så det går bra. Om det blir för varmt slutar vi jaga. Vi är mest glada över att vi får lite mer tid på oss, säger Edberg.

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att vart sjätte år se över de jakttider som regleras i förordningen och vid behov föreslå ändringar. Ändringarna gick igenom i juli 2021.

Under årets älgjakt får 13 616 älgar fällas i Västerbotten fram till sista januari.

SVT sände live från älgskogen i Kassjö under morgonen – se och hör hur läget var där under jaktpremiären.

Länsstyrelsernas beslut om hösten och vinterns älgjaktperiod

Norrbotten:

1 september till 31 januari. I Kiruna kommun avslutas jakten 10 oktober ovan odlingsgränsen och 31 oktober nedan odlingsgränsen.

Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog samt Arvidsjaur avslutar jakten 14 november.

Västerbotten, Jämtland och Västernorrland:

1 september till 31 januari. Omkring månadsskiftet september–oktober görs ett uppehåll för att freda älgarna under brunsttiden.

Gävleborg, Värmland och Dalarna:

1 september till 31 januari. Vissa älgförvaltningsområden i regionerna påbörjar jakten 8 oktober. De som börjar 1 september gör uppehåll omkring månadsskiftet för älgarnas brunstperiod.

Uppsala, Västmanland, Stockholm, Örebro, Södermanland, Västra Götaland, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Halland, Blekinge, Skåne:

8 oktober till 31 januari. I vissa områden rekommenderas jaktlagen att vänta med att inleda jakten ett par veckor till efter älgarnas brunstperiod.

Källa: Svensk jakt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.