Nu får mjölkbönderna sämre betalt

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkbönderna får sämre betalt för mjölken från och med februari. Det beslutade Norrmejeriers styrelse igår. Nu tror LRF att det här är dödsstöten för många bönder.

Enligt ett pressmeddelande från Norrmejerier kommer bönderna att få 25 öre mindre per kilo mjölk från och med den 1 februari i år.

Ett oerhört tråkigt, men tyvärr nödvändigt beslut, säger Henrik Wahlberg mjölkbonde och styrelseordförande, Norrmejerier i pressmeddelandet.

Handelskriget i öst påverkas Västerbotten

Anledningen är bland annat att försäljningen gått sämre än förväntat.

Västerbottensnytt har tidigare berättat om handelskriget mellan Ryssland och Ukraina som även påverkar bönderna och konsumenterna i Västerbotten.

− Tack vare våra lojala norrländska konsumenter som väljer lokalproducerat i butik har vi under lång tid kunnat upprätthålla en av Sveriges bästa betalningar till våra ägare. Tyvärr räcker det inte hela vägen för att motverka de starka krafter som just nu råder i vår omvärld, säger Bo Rasmussen, vd Norrmejerier i pressmeddelandet.

Riktigt tufft för gårdarna

− Det är ingen som kan se postivit på det här. Det är redan tuffa tider och nu blir det en sänkning på det.

− Riktigt tufft för många ute på gårdarna. Gränsen är nog nådd för vad man klarar, säger Lotta Folkesson, vice ordförande på LRF Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.