Foto: TT

Nus utsett till bästa universitetssjukhus i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands Universitetssjukhus i Umeå har utsetts till Sveriges bästa universitetssjukhus 2016 av tidsskriften Dagens Medicin. Det är andra gången sjukhuset tar hem priset och i år ligger den medicinska kvalitén bakom segern.

Nus kniper återigen förstaplaceringen bland de sju universitetssjukhusen i landet efter att tidningen gjort en samlad bedömning av ett 100-tal parametrar. Årets seger kommer efter att sjukhuset kammat hem den i särklass tyngsta kategorin Medicinsk kvalitet. Där utmärker sig Nus som etta på områdena cancer-, hjärtsjukvård och vård av ljumskbråck.

– Vi har länge legat bra till inom hjärtsjukvården. Det är roligt att vi nu hamnar längst fram också inom cancersjukvård, säger hälso-och sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg till Dagens Medicin.

”Krävs ett bra samarbete”

Senast sjukhuset vann var år 2013. Annars har Universitetssjukhuset i Linköping vunnit övriga tre år som utmärkelsen delats ut, och det brukar vara dessa två som tävlar om priset. Att Nus varit så framgångsrikt tror Sundberg beror på kontakten med övriga sjukhus i Västerbotten.

– Det jag spontant tänker på är att vi har tre välfungerande sjukhus i länet. Om den högspecialiserade vården ska vara i topp krävs ett bra samarbete med sjukhusen i Skellefteå och Lycksele, vilket vi har.

”Tror inte våra patienter är mindre kräsna”

Av de sju kategorier i rankning så toppar Nus två. Förutom den tidigare nämnda medicinsk kvalitén så har sjukhuset även Sveriges mest nöjda patienter, sett till patientenkäter.

– Vi har under lång tid haft ett bra förtroende för sjukvården på Nus. Jag tror inte våra patienter är mindre kräsna än andra. De vet vad de vill och de kommer med bra synpunkter på vården, säger Sundberg.

Här är hela listan i Dagens Medicins rankning

1. Norrlands universitetssjukhus

2. Universitetssjukhuset i Linköping

3. Karolinska universitetssjukhuset

4. Universitetssjukhuset Örebro

5. Akademiska sjukhuset

6. Skånes universitetssjukhus

7. Sahlgrenska universitetssjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.