Fanny Karlsson och Elin West badade tidigare i år i badbyxor – och blev utkastade från badhuset. Foto: Privat bild/Simon Paulin/TT

Ny bröstaktion på simhallen

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer genomförde under långfredagen ännu en bara-bröst-aktion på simhallen i Umeå. Det hela ledde till en polisanmälan.

Flera kvinnor badade under långfredagen utan överdel på badhuset i Umeå. Personalen på plats i simhallen uppmanade aktivisterna att ta på sig överdelen eller lämna lokalen.

Då aktivisterna vägrade att lyda uppmaningen så uppstod en argumentation. Polis tillkallades och aktivisterna anmälde Medley som driver badhuset för olaga diskriminering.

Kommer inte utreda

Umeåpolisen kommer dock inte utreda händelsen vidare.

– Nej, vi kommer inte gå vidare med den här utredningen. På vissa restauranger finns det slipstvång, och det är inget vi lägger oss i. Det här är ungefär samma sak, säger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid Umeåpolisen. De här personerna får föra den diskussionen med Medley.

Ville uppmärksamma förtryck

I mars blev två kvinnor utkastade från simhallen i Umeå för att ha badat med bara bröst.

– Det här handlar om att vi vill uppmärksamma förtrycket av kvinnokroppen, sa Elin West, som var med den gången.

Det hela ledde till att Medley centralt beslutade att förbjuda barbröstade simhallsbesökare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.