Foto: SVT

Ny teknik ska få ungdomar att stanna i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Inlandets Teknikpark heter projektet som ska öka teknikintresset bland ungdomar och se till att kompetensen stannar kvar i inlandet.

Samverkansprojektet utgörs av tio företag och kommunerna Dorotea, Vilhelmina och Åsele. Projektet har också ekonomiskt stöd från Region Västerbotten och länsstyrelsen i Västerbotten.

Syftet är att intressera ungdomar i inlandet för industriteknik och projektet har redan köpt in en avancerad industrirobot och flera 3D skrivare.

Efterlyser tjejer

Just nu samarbetar Inlandets Teknikpark med bland annat Sliperiet på Umeå universitet och dessutom pågår ett produktutvecklingsprojekt i samarbete med ett etablerat företag. Och industriföretagen i inlandet efterlyser nu också fler tjejer.

– Det är ju så få tjejer som går teknik och i och med 3D-skrivaren så vill dom ha hjälp av få fler tjejer att bli intresserade, säger Erika Rinzén, årskurs 8 på Åsele centralskola.

Har ni blivit mer intresserade då?

– Ja, det är häftigt så lite mer intresserad blir man ju, tycker Erika.

Eleverna på Åsele centralskola drömmer om att kunna skriva ut mat på 3D-skrivaren. Tekniken finns faktiskt redan. Fast än så länge får de nöja sig med enklare prylar som t.ex. mobilskal och nyckelringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.