Vy mot de nya byggnaderna från Götgatan (mittemot Sagagallerian). Foto: Illustration: Arkinova.

Nya byggnationer i Umeå centrum

Publicerad

Bygget i centrala Umeå fortsätter. Valandshuset ska byggas om och bli tre våningar högre. Det beslutade byggnadsnämnden i dag när detaljplanen godkändes.

Valandshuset ligger mitt emot gamla stadsbiblioteket och innehåller bland annat den populära krogen Lottas. Nu ska huset byggas om och bli tre våningar högre.

Byggnadsnämnden godkände detaljplanen idag. I ett pressmeddelande skriver man att eftersom planen är så stor och påverkar många så ska även kommunfullmäktige godkänna bygget.

Blir cirka 100 nya lägenheter

– Den här planen är helt rätt enligt allt som är beslutat kring Umeås utveckling i centrum och byggnadsnämnden godkände den med full enighet. Planen är stor, området ligger inom riksintresset och utbyggnaden påverkar många, så därför blir det bra att beslutet tas av kommunfullmäktige, säger Mikael Berglund, ordförande i byggnadsnämnden, i pressmeddelandet.

De tre nya våningarna ska bli 30 mindre lägenheter. De två nedre ska vara kontor, restaurang och samlingslokaler.

På gården och mot Götgatan blir det en ny byggnad uppdelad på tre sammanbyggda huskroppar, där det ska bli 70-80 lägenheter. Under marken ska det bli garage och ”sekundärytor”. Det ska även bli en takterrass på nära 300 kvadratmeter och en förhöjd gård på 700 kvardratmeter.

Vill bygga i Holmsund och Stöcke

Nämnden beslutade också om fortsatt planläggning för bostäder i Holmsund och Stöcke. I Stöcke brann en snickerifabri ner förra sommaren. Nu vill sökanden bygga flerbostadshus, radhus eller villor på marken.

Samma sak gäller för Holmsund 2:1 och Tallkronan i Holmsund. Syftet där är att bygga nya bostäder, säkerställa värdefull naturmiljö och pröva möjligheten till bevarande av vattentornet.

– Det känns mycket bra att vi kan fortsätta planläggning för bostäder även utanför Umeås centrala delar, säger Mikael Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.