Drogen är en så kallad nätdrog och kan ligga bakom dödsfall i länet. Foto: Polisen Västerbotten.

Nya drogen: Dödsfall och överdoser

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med nätdrogen Xanor-stavar fortsätter. Polisen rapporterar om överdoser och dödsfall under sommaren – och enligt uppgifter till SVT ska den även vara kopplad till flera brott.

Tidigare i sommar gick polisen i Västerbotten ut och varnade för den livsfarliga drogen Xanor-stavar. Nätdrogen förekommer fortfarande och gör gör sig särskilt påmind i Umeåtrakten.

– Vi har haft flera fall av överdoser. De flesta har överlevt men det har även inträffat dödsfall under sommaren, säger polisens presstalesperson Peder Jonsson.

”Rena rama rävgiftet”

Jonsson kan inte ge exakt statistik på hur många fall det rör sig om. Men han ser allvarligt på situationen precis som kollegan och jourhavande förundersökningsledaren Magnus Eklund.

– Xanor-stavarna är rena rama rävgiftet, folk som använder den leker med döden, säger han.

Tabletterna liknar utseendemässigt den lugnande och ångestdämpade medicinen XANOR som sjukvården använder. Men stavarna kommer från okända leverantörer med okänt innehåll, och i kombination med alkohol blir det starkare effekt.

– Den här hemtillverkade skiten varierar i styrka och man riskerar att somna in för alltid, säger Eklund.

Långvarigt rus

Enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer) måste påverkade personer släppas efter åtta timmar. Men enligt Eklund har polisen i flera fall fått hämta tillbaka de som missbrukat drogen – trots att det rört sig om samma rus.

Något som inte är ovanligt när det gäller nätdroger.

– Generellt är designdroger innehållandes bensodiazepiner väldigt lömska. I en tablett kan det rymmas en väldigt kraftig dos, i vissa fall håller det i sig en hel vecka, säger Mark Personne, läkare på giftinformationscentralen.

Drogen kopplas till brott

Enligt uppgifter till SVT ska Xanor-stavar ha varit inblandade i flera brott som skett i Umeå under sommaren. Två exempel, där polisen fattat misstanke om att gärningsmännen varit drogpåverkade, är knivattacken på Ålidhem samt vapendramat på Backenvägen.

Att det rör sig om just den drogen kan polisen inte bekräfta.

– Det kommenterar jag inte av hänsyn till utredning och individ, säger Magnus Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.