Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nya mynten ställer till problem vid parkering

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen lanserades de nya mynten i Sverige, vilket innebär stora kostnader för kommuner som nu måste bygga om sina parkeringsautomater. – Det kan kosta oss uppemot en kvarts miljon kronor, säger Anna Burén, verksamhetschef för parkering vid Skellefteå kommun.

Införandet av de nya mynten kan dessutom ställa till problem för de som vill betala parkeringen med kontanter då alla automater inte byggts om ännu.

– Vi har hunnit byta ut delarna i vissa automater som nu kan ta de nya mynten, men än kan man inte betala med dem i alla stans automater, säger Anna Burén.

Kostar 3 000 kronor per automat

I Skellefteå kommun finns det 70 parkeringsautomater och att bygga om p-automaterna så att det går att betala med de nya mynten uppskattas kosta omkring 3 000 kronor per automat. När de gamla mynten blir ogiltiga nästa sommar kommer automaterna att behöva byggas om ytterligare en gång – och ännu en gång kommer kostnaden att uppgå till 3 000 kronor per automat.

– Vi har lagt ett ärende till tekniska nämnden med ett förslag om att minska antalet automater där möjligheten att betala med mynt ska finnas. Vårt förslag är att det ska kunna gå att betala med mynt i åtta automater och tre parkeringshus i stan, säger Anna Burén.

De p-automater som föreslås ha kvar möjligheten att betala med mynt är de där det i dag betalas med kontanter i störst utsträckning. Även de automater som är placerade på ställen där medborgarna kan behöva göra besök föreslås myntbetalningen finnas kvar, till exempel vid sjukhuset. Beslutet ska tas under oktober månad.

Digitaliserar parkeringsbetalningen

Arbetet med att uppgradera parkeringsautomaterna så att de tar de nya mynten handlar om att byta ut insidan av myntinkastet, vars uppgift är att godkänna pengarna som stoppas in.

Många kommuner i landet är redan i full gång med jobbet att digitalisera sin parkering, så även Skellefteå kommun som sedan en månad tillbaka erbjuder parkeringsbetalning via app.

– Digitaliserad parkeringsbetalning ger många fördelar som minskade avgifter för bank och säkerhetsföretag, bättre arbetsmiljö, minskade kostnader och minskad miljöpåverkan då vi inte behöver köra runt och tömma automaterna på pengar, säger Anna Burén.

Men hon uppger samtidigt att kontantbetalningen kommer att finnas kvar. Enligt henne är det i dag ungefär 20 procent som betalar parkeringen med kontanter och så länge det är en rimlig nivå som betalar parkeringen kontant kommer möjligheten att finnas kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.