Foto: TT/Arkiv

Nya regler för fjälljakt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har klubbat nya regler för den så kallade fjälljakten i syfte att minska trycket från utländska jägare. Jägare bosatta i Sverige, eller med närmare anknytning till Sverige, ska ha företräde till jakten.

Reglerna gäller småviltjakt på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen. De ska börja gälla nästa år, enligt den ändrade förordning som regeringen har beslutat om.

De nuvarande reglerna, som har gällt sedan 2007, har inneburit att jägare från andra länder har haft samma möjlighet att jaga småvilt som jägare bosatta i Sverige. Många norska och italienska jägare har tagit fasta på det.

Italienarna skjuter små kycklingar

Stefan Dillner, delägare till Saxnäsgården, välkomnar beslutet.

– Jag tycker det är bra. Italienarna kommer hit flera veckor innan jakten börjar och scoutar hela fjället. Sen skjuts all fågel bort på en gång. Det blir inget kvar till svenska jägare, säger Dillner.

Han tycker även att man borde skjuta upp jakten några veckor.

– Det skjuts så små fåglar nu, kycklingar som inte ens kan flyga. Det borde införas straffavgift på för små fåglar om man inte kan vänta lite med jakten, säger han.

Måste ha koppling till Sverige för jakträtt

Länsstyrelserna, som har ansvaret för att upplåta jakträtt, får genom de nya reglerna större möjligheter att hantera trycket.

Men det blir inget krav på bosättning i Sverige för jakträtt. Det kan räcka med att en person äger en fastighet, driver företag eller arbetar här för att han eller hon ska kunna få jakträtt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.