Foto: TT

Svenska jägare får företräde i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

I dag, lördag, träder de nya reglerna för fjälljakt i kraft. Det innebär att jägare som är bosatta i Sverige ska ha företräde till jakten.

Fram till nu har jägare från andra länder haft samma möjlighet att jaga småvilt som jägare bosatta i Sverige. Något som väckt kritik – bland annat i Västerbotten och Norrbotten.

– Italienarna kommer hit flera veckor innan jakten börjar och scoutar hela fjället. Sedan skjuts all fågel bort på en gång. Det blir inget kvar till svenska jägare, sa Stefan Dillner, som är delägare till Saxnäsgården i september förra året.

Gäller småviltjakt på statens mark

Från och med den första april 2017 har nu svenska jägare företräde. Men jakträtt kan även de som äger en fastighet, driver företag eller arbetar här få. Reglerna gäller småviltjakt på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.