Foto: Midway Alignment/SVT

Nya uppgifter: Politiker överens om färjan

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder nu på att det blir ett finskt ja (kyllä) till en ny färja mellan Umeå och Vasa. De finländska politikerna uppges vara överens.

Det såg mörkt ut för bara några veckor sedan. Men när medlemmarna i Kvarkenrådet möttes i Umeå i dag så kunde man plötsligt se ett och annat försiktigt leende. Enligt rådets ordförande är nu alla partier i Finland med på båten.

– Det här är något som vi arbetat med i flera år och intensivt de senaste månaderna och veckorna och timmarna. Vi har fått en mycket bred politisk uppbackning från alla olika partier, säger Joakim Strand (SFP) som är ordförande för Vasa stad, riksdagsledamot och ordförande för Kvarkenrådet.

Kvarkentrafiken

Beslut fattas imorgon

Joakim Strand säger att han är hoppfull inför morgondagen. Det är då de finländska politikerna i regeringens finanspolitiska utskott både ska ta beslut om att skjuta till pengar och att lämna in en ansökan om bidrag från EU.

Hur ska ni fira imorgon?

– Vi ska komma ihåg att när man skickar iväg ansökan så har man hela EU-rumban framför sig. Så vi firar med att lobba på Bryssel-nivå några månader framöver, säger Joakim Strand (SFP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarkentrafiken

Mer i ämnet