Nygammal bostadsform införs i Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

Nordmaling kommun har tillsammans med Peab påbörjat arbetet med att bygga nya kooperativa hyresrätter på Notholmen.

Nordmalings kommun och Peab kommer i ett samarbetsprojekt att bygga totalt 52 lägenheter med strandläge på Notholmen några hundra meter från centrum.

Det man satsar på en nygammal upplåtelseform – den kooperativa hyresrätten med en insats som hyresgästen får tillbaka när man flyttar.

På Notholmen vid gamla hamnen i Nordmaling ska de nya bostäderna byggas, och det blir lite av en gräddhylla. Politikerna i Nordmaling har nu bestämt sig för att dra nytta av läget med bra kommunikationer och kusten invid knuten.

– Vi har varit nästan straffbart dåliga på på att utnyttja de unika läget tidigare, men nu har vi hela fullmäktige bakom oss som säger kör på, och kör fort, säger kommunalrådet Ulla-Maj Andersson (S).

Nygammal boendeform

Den kooperativa hyresrätter är en nygammal upplåtelseform som man nu provar på en del orter där det saknas en marknad för bostadsrätter och där också rena hyresrätter får hyror som få vill betala.

– Den kooperativa hyresrätten är ett mellanting mellan bostadsrätt och hyresrätt, den är helt spekulationfri och det betyder att man får tillbaka insatsen när man flyttar, förklarar Peabs projektutvecklare, Ulf Nordwall.

Betala insats

Hyran för en trea komer att ligga på ungefär 7000 kronor i månaden istället för drygt  90000 kronor som en vanlig hyresrätt skulle ha kostat, men för att få hyra får man först betala insatsen  på nära 500 000 tusen kronor och lägenheterna går inte att belåna som en bostadsrätt.

– Nej det går inte, i värsta fall får man ta ett blanco-lån, men har du eget kapital så är det naturligtvis det bästa att gå in med, säger Ulf Nordwall.

Brist på lägenheter

Bristen på lägenheter är stor i Nordmaling och kommunalrådet hoppas nu på inflyttning.

– Jag hoppas att de frågar mig i dag om det finns lägenheter, att jag nu kan säga till dem att vi har lägenheter. Kom till Notholmen här finns lägenheterna , säger Ulla-Maj Andersson (S).

Äldre köpare

Mäklaren som ska sälja lägenheterna ser också en annan grupp köpare:

– En målgrupp som jag ser är 50 och 60-plussare som tröttnat på att skotta snö och klippa gräsmattan, som säjer sina hus och flyttar in i en lägenhet, säger mäklarassistenten Anna Linerudt på Norrhus, som ska sälja de kooperativa hyresrätterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.