Det nya avtalet sträcker sig över två år. Montagebild. Foto: TT

Nytt avtal ger löneökning i vården

Uppdaterad
Publicerad

Nu har landstinget i Västerbotten och Vårdförbundet kommit överens. Det nya avtalet som sträcker sig över två år innebär bland annat en löneökning för medlemmarna.

Det tvååriga löneavtalet som Västerbottens läns landsting och Vårdförbundet tecknade idag kommer ge förbundets medlemmar en löneökning på nio procent och kommer träda i kraft den 10 oktober 2017 och sträcka sig till 31 mars 2019.

Avtalet kommer också innebära en lägstalön på 26 000 kronor i månaden och omfattar alla sjuksköterskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker. På Vårdförbundet är man väldigt nöjda.

– Från vår sida är vi nöjda med avtalet. Framför allt ser vi positivt på att våra yrkesgrupper biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor är med och att man kommer göra en särskild satsning på de, säger Vårdförbundets vice ordförande Jessica Östberg.

Glada att landstinget har lyssnat

Att parterna nu nått en överenskommelse är efterlängtat. Jessica Östberg tycker att det var på tiden och är glad över att landstinget tagit till sig och lyssnat på det som förts fram i diskussionerna.

– Tittar man nationellt ligger vi i Västerbotten lägst i löner i de yrkesgrupperna. Därför är vi väldigt glada att landstinget tagit till sig det vi fört fram och att de lyssnat på de medlemmar som ligger under 26 000. De kommer få upp de nu så fort det bara går. Förra året var vi väldigt missnöjda då låg procenten på 2,2 så vi är nöjda med 9 procent, säger hon.

Daniel Strömberg, tillförordnad personaldirektör på landstinget, är också nöjd.

– Jag är glad att vi tillsammans med Vårdförbundet kommit överens om denna stora och strategiskt viktiga satsning som gör det möjligt för oss att behålla och rekrytera viktiga yrkesgrupper, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.