Nytt läkemedel kan bota diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Ett piller som ska bota diabetes och hjälpa personer med fettlever kommer att börja testas på människor. Läkemedlet kan bli ett komplement till träning och goda matvanor.

Ta ett piller så kommer din kropp att tro att du just tränat eller bantat. Något förenklat är det hemligheten bakom det nya läkemedel som forskarna hoppas ska kunna bota diabetes.

Det är enzymet AMPK som aktiveras i kroppen vid fysisk träning och reducerat kaloriintag. Nu har forskarna hittat en substans – kallad O304 – som kan aktivera AMPK och alltså ge liknande effekter som vid träning.

Vid försök på möss har typ 2-diabetes botats, uthålligheten samt hjärt-kärlfunktionen har förbättrats, och tillväxten av cancerceller har bromsats.

Tester på människor

Nu har Betagenon fått tillstånd att genomföra tester på människor, och dessa studier påbörjas redan under mars månad. 

– Om allt fungerar lika bra på människor som det gör på möss, så kan ett sådant här läkemedel leda til lett bättre liv för en och en halv miljard människor, säger Thomas Edlund på Betagenon AB.

Om utvecklingen av O304 leder till ett färdigt läkemedel kan det få stor betydelse för bekämpningen av fetma, fettlever, vissa cancerformer kopplade till fetma, diabetes av typ 2 samt sjukdomar i hjärta och blodkärl.

Komplement till träning

Det kan låta som en mirakelmedicin. Men läkemedlet ska inte ersätta andra förebyggande aktiviteter, däremot kan det vara ett komplement:

– Det här är något som forskare letat efter mycket länge. För äldre och de som inte har möjlighet att röra sig kan det här fungera, säger Thomas Edlund.

Forskarna uppskattar att läkemedlet kan komma att hjälpa de 300 miljoner människor som är drabbade av diabetes och att det även kan vara verkningsfullt för den uppskattade miljard människor som lider av fettlever. Forskningen finansieras av umeåföretaget Baltic bio.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.