Foto: Håkan Lyktberg/SVT

Ockupanterna får stanna kvar

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre år – så länge kan Kulturhusfestivalen finnas kvar i Umeås gamla lokstallar, enligt kommunens förslag. Och festivaldeltagarna är positiva. 

Det började som en ockupation, men nu tycks nytillskottet på Umeås kulturscen redan ha etablerat sig långsiktigt. Kommunen har erbjudit Kulturhusfestivalen ett treårigt hyresavtal, med i princip fri hyra och uppvärmning av lokstallarna fram till nästa årsskifte. 

– Det senaste stormötet har ställt sig positivt till att förhandla och bilda en förening, en juridisk person som kan skriva på eventuella kontakt, säger Lars Axelsson, som engagerat sig i Kulturhusfestivalen och deltog i stormötet på söndagen. 

Efter de tre åren skulle hyresavtalet löpa tills vidare med nio månaders uppsägningstid. Från nästa årsskifte föreslås Kulturhusfestivalen ta över fastighetsägaransvaret.

Långsiktig verksamhet

– Det som har sagts på våra stormöten är att vi siktar på en långsiktig verksamhet – tre, fem, tio år har nämnts som olika alternativ, säger Lars Axelsson.

För Umeå kommuns del fortsätter processen att sälja lokstallarna, men nu måste en köpare acceptera att ha Kulturhusfestivalen som hyresgäst de närmaste åren. 

– Det måste skrivas in i köpeavtalet, och kan förstås påverka priset på byggnaderna, konstaterar kommunalrådet Lennart Holmlund (S). 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.